joi, 6 decembrie 2012

"Nespalatii"




Sunt obosit, plictisit, incerc sa imi gasesc o doza de energie intr-o noua cana de cafea, a treia pe ziua de azi. Am dormit putin, noaptea am pierdut-o scriind pe blog si pe un joc online. Despre ceea ce s-a intamplat pe acel joc as vrea sa scriu. La un moment, pe chatul jocului o romanca stabilita in Italia a facut o afirmatie de genul "Romanii sunt niste nespalati". Bineinteles ca romanii de pe joc au inceput sa discute despre ce a zis, sa argumenteze pro sau contra.

Au mai trecut ceva ore, acum nu mai gandesc asa, la cald. Are dreptate cand afirma ca suntem o tara de nespalati, oameni fara bun simt care fac mizerie, se comporta mai rau ca niste animale uneori ? Ea a argumentat ca acolo, de exemplu, nu se arunca hartii pe strada, se pastreaza curatenia, iar la noi... stim cu totii cum este pe marginea drumurilor, cum e in orase sau cum sunt raurile pline de deseuri. A mai spus ca nu vrea sa revina in tara, s-a saturat de Romania si de modul in care decurg aici lucrurile.
Mizeria pe care o intalnim tine de educatia in opinia mea, de cei 7 ani de acasa. Din pacate, multi nu mai au acesti ani, nu au mai primit o educatie corespunzatoare. Dar nu doar cei tineri fac mizerie ca sa spun asa, sunt si destui oameni in toata firea care fac asta. Nu cred ca oamenii pot sa se comporte intr-un fel in tara si in alt fel afara. E drept, afara daca faci mizerie, arunci fie si o guma pe jos riscul de a primi o amenda este mult mai mare. Cati romani au fost amendati pentru mizeria facuta? La cate gunoaie sunt prin tara asta, cineva le arunca. Cati au fost amendati ? Eu personal nu stiu niciunul.
Avem asa numitele sarbatori in care oamenii ies la iarba verde, petrec si in urma lor lasa dezastru, munti de gunoaie, transforma un loc frumos intr-o groapa de gunoi. Se bazeaza pe principiul "Dupa noi potopul", considerand just ca altii sa faca curatenie, asteptandu-se la asta. Si noi cei care nu aruncam suntem vinovati pentru mizerie, pentru faptul ca de multe ori trecem cu vederea pe cei care fac mizerie, nu le zicem nimic.
De ce atata mizerie, peste tot ? Nu suntem capabili sa facem curatenie dupa noi, sa pastram curatenia, nu suntem educati astfel cu un simt al ordinii ? Da, stiu suntem latini, nu germanici.

Suntem o tara de "nespalati" sau sunt doar cazuri izolate?


2 comentarii:

  1. Suntem si nu suntem.
    Pe de alta parte...stim doar de frica. Poate asta e o explicatie.

    RăspundețiȘtergere
  2. ...Nu Italia era ţara în care a avut loc scandalul cu gunoaiele care nu se ridicau cu lunile, până ajunseseră oraşe întregi ca nişte mari tomberoane?

    ~Nautilus

    RăspundețiȘtergere