joi, 6 decembrie 2012

Apocalipsa pe Pamant


Hiroshima...

Pe data de 6 august 1945, ora locala 8:15 americanii au lansat prima bomba atomica asupra orasului nipon Hiroshima . Peste 3 zile, pe 9 august un alt oras va fi bombardat, Nagasaki. Cele 2 atacuri nucleare vor sili Japonia sa accepte capitularea neconditionata la data de 15 august. Prin aceasta al doilea razboi mondial lua sfarsit. A fost cel mai distrugator razboi pe care l-a cunoscut lumea pana acum lasand in urma peste 70 de milioane de morti, plus distrugerea infrastructurii in multe tari, in special cele europene. A fost primul razboi in care se vor folosi arme nucleare, din fericire si ultimul pana acum. Finalul razboiului nu va aduce insa pacea si prosperitatea visata, cele doua superputeri care se vor naste din cenusa distrugerii, SUA si URSS, se vor infrunta impartind lumea in doua, capitalism si comuniscm. Din fericire razboiul dintre ele va fi doar unul "rece".


Revenind la motivul acestei postari, prima bomba atomica lansata asupra unui oras, Hiroshima. Inainte de toate, ar trebui sa explicam cadrul in care s-a ajuns la o astfel de decizie din partea liderilor americani. Nu putem judeca corect fara sa stim motivatia lor, situatia politica si militara din acel moment.

1945 august. Germania nazista si aliatii sai au capitulat rand pe rand, doar Japonia refuza sa accepte capitularea neconditionata. Ar fi fost de acord cu o capitulare conditionata, fapt refuzat de Aliati. Dupa atacul de la Pear Harbour din 1942 Japonia a dus o campanie victorioasa cateva luni de zile reusind sa isi extinda aria de influenta. Treptat insa, SUA va echilibra balanta si va prelua initiativa. In 1945 mare parte din cuceririle japoneze erau pierdute, iar Aliatii se aflau in fata invadarii arhipelagului japonez, a insulelor principale.

Fiecare tabara a facut o aproximatie a pierderilor pe care le vor avea in urma invaziei. Japonezii sperau sa produca atat de multe pierderi umane Aliatilor incat acestia sa renunte la capitularea neconditionata si sa accepte niste negocieri. Vice Amiralul Takijirō Ōnishi a extimat la 20 de milioane numarul japonezilor morti. Predictiile americane vorbeau de 1,7 - 4 milioane de victime dintre care aproximativ 400-800 000 de morti in randul soldatilor aliati si de 5-10 milioane de victime japoneze. Ferocitatea razboiului, dorinta japonezilor de a-si apara tara si imparatul, armele de care dispuneau taberele nu lasa loc de iluzii in privinta pierderilor suferite in batalia ce va urma.

Americanii in fata acestor predictii au incercat sa gaseasca o solutie pentru a pune capat razboiului cat mai repede, sa ii sileasca pe japonezi sa accepte capitularea neconditionata. Din 1942 au inceput sa lucreze la asa-numitul Manhattan Project prin care se urmarea crearea bombei atomice. In 1945 aveau deja bomba atomica aceasta fiind si testata in desertul american. Liderii militari americani cat si cei politici care stiau de existenta acestui proiect considerau necesara folosirea lui atat prin banii investiti cat si prin vietile americane care urmau sa fie salvate. In fata acestor argumente s-a decis folosirea bombei atomice.

Trebuie totusi sa remarcam ca s-au mai facut eforturi pentru a se obtine capitularea neconditionata a Japoniei. Puterile Aliate au emis un nou ultimatum la Postdam. De asemenea oamenii de stiinta implicati in crearea bombei atomice au inaintat o scrisoare in care avertizau asupra pericolului care plana asupra Japonei, acea de a fi suferi distrugeri la o scala inimaginabila. Imparatul Hirohitoto cat si guvernul japonez au respins aceste solicitari.

La 6 august 1945 ora locala 8:15 un B-29 denumit Enola Gay dupa mama pilotului, Enola Gay Tibbets, a lansat prima bomba nucleara ( Little Boy) asupra orasului japonez Hiroshima. Se extimeaza ca aproximativ 70.000 de oameni au murit imediat ca rezultat al exploziei, numarul total al victimelor ajungand la 90-166 000 oameni. Numarul victimelor initiale va creste datorita ranilor provocate de explozie, dar si datorita imbolnavirilor de leucemie si cancer. 69% din cladirile orasului au fost distruse, iar alte 6-7% au fost avariate.

When you arrive in Hiroshima you can look around and for 25 and perhaps 30 square miles you can see hardly a building. It gives you an empty feeling in the stomach to see such man-made devastation.

Wilfred Burchett






A fost justificata distrugerea celor doua orase ?

Inca din acele momente s-a discutat despre justificarea lansarii bombelor nucleare, daca ea exista sau nu. Multi oameni de rand, dar si istorici au adus argumente in favoarea sau impotriva folosirii armelor nucleara. Opinia mea personala este ca ea se justifica. Suna crud, dar va rog sa imi analizati argumentele.

Pierderile umane si materiale daca nu se lansau bombele atomice ar fi fost mult mai ridicate. Modul in care japonezii s-au aparat ajungand sa apeleze la kamikaze contra aliatilor nu lasa niciun dubiu asupra felului in care si-ar fi aparat pamantul tarii, pe imparat. Numarul celor morti in urma invaziei era mult mai mare, la fel si pierederile materiale. Intreaga tara ar fi fost ravasita de razboi, mult mai mult decat a fost pana atunci.

Pretul salvarii a milioane de oameni (japonezi si aliati) a fost dat de 2 orase. Ele au platit cu sange salvarea Japoniei de la distrugerea finala.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu