joi, 6 decembrie 2012

Povestea unei fotografii : Vulturul lui Kevin Carter









Fotografiile ne pot impresiona prin ceea ce vedem in ele, dar povestile ascunse in spatele lor ne raman de cele mai multe ori, desi multe sunt cel putin la fel de impresionate ca si poza in sine. Am decis sa scriu despre pozele si povestile lor.


Poza de mai sus a fost realizata de catre Kevin Carter. Publicata in martie 1993 in The New York Times ii va aduce lui Carter Premiul Pulitzer in 1994. In Sudan, langa satul Ayod, a intalnit aceasta fetita. Ea se oprise pentru a se odihni in drumul sau spre un centru de aprovizionare (se parea ca parintii ei se aflau deja acolo, au lasat-o pe fata in urma pentru a lua cat mai repede mancare). Un vultur s-a asezat si el, asteptand, pandind momentul in care ea va pica la pamant si el se va putea hrani. Fotograful a asteptat 20 de minute, a facut poza si apoi a alungat vulturul.


Dupa publicarea pozei au aparut controverse in privinta soartei fetitei, daca Carter a ajutat-o in vreun fel sau nu. Ziarul a sustinut faptul ca ea a ajuns la acel centru unde se aflau si parintii ei, dar nu stiau ce s-a intamplat cu ea dupa aceea. Oamenii s-au indreptat furiosi spre cel care a facut poza, de ce nu a ajutat-o, de ce s-a rezumat doar a la fotografia fara sa actioneze. Trebuie mentionat faptul ca lui si altor fotografi li se interzise sa intre in contact cu victimele foametei din cauza temerilor unor posibile imbolnaviri. Cazul acelui copil nu a fost unic.


In acelasi an, Kevin Carter se va sinucide, avea 33 de ani. Cateva fragmente din biletul sau de adio :

"I am depressed ... without phone ... money for rent ... money for child support ... money for debts ... money!!! ... I am haunted by the vivid memories of killings and corpses and anger and pain ... of starving or wounded children, of trigger-happy madmen, often police, of killer executioners ... I have gone to join Ken [recently deceased colleague Ken Oosterbroek] if I am that lucky." (sursa MacLeod, Scott. "The Life and Death of Kevin Carter", Time magazine, 12 September 1994 )

Fotografia si faptele lui Carter au ramas inca o sursa de contradictii. A fost acuzat ca prin ceea ce a facut nu era altceva decat un animal de prada si el precum acel vultur. Poza in sine este una emblematica pentru marea foamete din Sudan, pentru situatia din Africa in general.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu