joi, 6 decembrie 2012

Povestea unei fotografii: Executie in Saigon


vietnam.jpg


Fotografia a fost facuta de  Eddie Adams pe 1 februarie 1968 in Saigon (actualul  Ho Chi Minh) capitala de atunci a Vietnamului de Sud. In ea il vedem pe generalul  Nguyen Ngoc Loan omorand cu un singur foc in cap pe un membru al  Viet Cong-ului. Dupa ce a tras, generalul s-a indreptat spre ziarist si i-a spus: "Oamenii astia omoara multi soldati de ai nostri si oricum cred ca Budha o sa ma ierte"

Poza ii va aduce lui Adams in 1969 Premiul Pulitzer. Ea va deveni emblematica pentru razboiul din Vietnam, fiind folosita mai ales de miscarile anti razboi care doreau retragerea americana din acea zona.

Ceea ce multi oameni nu stiu este motivul acelei executii. Acel membru al Viet Cong-ului se pare ca facea parte dintr-o ,,echipa a mortii" trimisa sa asasineze politisti sud-vietnamezi si membrii ai familiei lor. A fost capturat langa locul unde erau ascunse cadavrele a 34 de ofiteri sau rude. Dus in fata lui Loan acesta a decis sa il execute sumar in plina strada.

Imaginea acelui general va fi pentru totdeauna marcata de acel eveniment, intr-un fel sau altul ii va distruge viata. Dupa caderea Saigonului, el se va refugia in SUA unde isi va deschide o pizzerie. Vecinii sai au descoperit cine era si dupa 1991 va trebui sa duca o viata retrasa. Va muri de cancer in 1998.

Eddie Adams va regreta acea poza, chiar daca i-a adus celebritatea. El declara: "Generalul a omorat Viet Cong; Eu l-am ucis pe general cu camera mea. Fotografia reprezinta cea mai puternica arma din lume. Oamenii cred in ele, dar si fotografiile mint, chiar si fara manipulari. Sunt numai jumatati de adevar. Iata ce nu spune fotografia: "Ce ai fi facut tu daca erai general in acel timp, in acea zi torida, si l-ai fi prins pe cel care a omorat unul, doi sau trei americani?" . La moartea lui Loan ii va trimite flori si un mesaj : "Imi pare rau. Am lacrimi in ochi".

Pozele spun doar o parte din poveste, restul ramane de multe ori nestiut de cei care le vad.






Un comentariu: